Over ons

De kosten van een advocaat

 

Erelonen en kosten

Begroting van het ereloon
Een advocaat bepaalt zelf zijn vergoeding, maar dit moet eerlijk en zonder willekeur gebeuren. Hij kan kiezen hoe hij zijn ereloon berekent, bijvoorbeeld per uur of met een vast bedrag.

Aan het begin van de dienstverlening moet de advocaat duidelijk maken aan de cliënt hoe de vergoeding berekend wordt. Om misverstanden en discussies te voorkomen, is het verstandig om deze afspraken schriftelijk vast te leggen in een overeenkomst.

Deze vergoeding moet volgens de wet redelijk of billijk zijn. Dit betekent dat de vergoeding eerlijk en te rechtvaardigen moeten zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met onder andere het belang van de zaak, het soort werk, de urgentie, de ervaring van de advocaat en het behaalde resultaat.

Bijkomende kosten
Naast de vergoeding voor zijn werk heeft de advocaat ook recht op vergoeding voor de door hem gemaakte kosten, zoals brieven, verplaatsingskosten en telefoontjes. Ingeval van een procedure moeten er ook gerechtskosten betaald worden, onder meer aan de gerechtsdeurwaarder.

Hoe gebeurt de betaling?
De advocaat kan aan het begin van de zaak en/of tijdens de procedure één of meerdere voorschotten vragen. Deze voorschotten worden verrekend in de uiteindelijke factuur, die binnen een redelijke tijd na de dienstverlening wordt verstuurd.

De advocaat kan de derdengelden die voor zijn cliënt bestemd zijn gedeeltelijk of volledig houden als voorschot, ereloon of terugbetaling van kosten, nadat hij de cliënt hier schriftelijk over heeft geïnformeerd.

Advocaten kunnen (gedeeltelijk) gratis als pro Deo werken voor iedereen met een laag inkomen of voor bepaalde groepen zoals minderjarigen.

Een rechtsbijstandsverzekering dekt (een deel van) de erelonen en kosten van de advocaat en sommige gerechtskosten.

Betwisting

Balie Antwerpen biedt een bemiddelingsprocedure aan voor discussies over advocatenkosten. Op verzoek kan de kwestie worden voorgelegd aan de ereloonkamer voor verzoeningen en taxaties. Deze procedure is in eerste instantie gratis. Tijdens de eerste zitting zal de voorzitter kijken of een minnelijke oplossing mogelijk is. Als verzoening of bemiddeling niet lukt, kan op verzoek van een van de partijen een taxatiecommissie worden aangesteld na betaling van een vergoeding. Zodra er een gerechtelijke procedure is gestart (bijvoorbeeld als er een dagvaarding is voor de onbetaalde factuur), kan de bemiddelingsprocedure van de Orde niet meer worden ingeschakeld.

Meer informatie over de ereloonkamer en de taxatiecommissie staat in hoofdstuk 8 van de Codex Balie Antwerpen. Je vindt de relevante regels hier.