Als je aan de beschermingsvoorwaarden voldoet, heb je recht op bescherming en ondersteuning. Dit betekent:
- Geen wraakacties
Je mag geen benadeling ondervinden of daarmee bedreigd worden omdat je hebt gemeld, zelfs niet na het beëindigen van je arbeidsrelatie. Als je door je melding toch het slachtoffer wordt van wraakacties, kun je een procedure starten bij de federale ombudsman of de arbeidsrechtbank.
- Geen aansprakelijkheid
Als je ervan mocht uitgaan dat je melding noodzakelijk was om een inbreuk te onthullen, ben je niet verantwoordelijk voor de schending van eventuele geheimhoudingsverplichtingen. In dat geval kunnen er tegen jou ook geen juridische procedures worden ingesteld.
Let op! Als je melding gaat over de nationale veiligheid of geclassificeerde gegevens bevat, of gedekt is door het medisch geheim, het beroepsgeheim van de advocaat of de geheimhouding van de rechterlijke beraadslagingen, dan valt je melding niet onder de klokkenluiderswet. Als je die informatie toch meldt, is je melding (deels) niet-ontvankelijk.
Let op! Je blijft aansprakelijk voor alles wat je (niet) doet dat geen verband houdt met je melding, of dat niet noodzakelijk was voor het onthullen van de inbreuk. Je bent ook strafbaar als je jezelf onrechtmatig toegang hebt verschaft tot informatie of informatie hebt verkregen (bv. met behulp van inbraak).
- Bescherming tegen ontslag en recht op schadevergoeding
Ben je werknemer en word je ontslagen of wijzigt je werkgever eenzijdig je arbeidsvoorwaarden omdat je hebt gemeld? Dan zijn er twee opties:
- Ofwel verzoek je je werkgever binnen 30 dagen via een aangetekende brief om je onder je vroegere arbeidsvoorwaarden opnieuw aan te nemen of tewerk te stellen. Je werkgever heeft dan 30 dagen de tijd om op je brief te antwoorden. Als je werkgever je opnieuw aanneemt, is die verplicht om je misgelopen loon en extralegale voordelen uit te betalen. Neemt de werkgever je niet opnieuw aan, dan heb je recht op een schadevergoeding gelijk aan zes maanden brutoloon of gelijk aan de werkelijke schade. In dit laatste geval moet je zelf de omvang van de geleden schade bewijzen.
- Ofwel wens je niet meer voor die werkgever te werken. Dan heb je recht op een schadevergoeding gelijk aan zes maanden brutoloon, of gelijk aan de werkelijk geleden schade. In dat laatste geval moet je zelf de omvang van je schade bewijzen.
Ben je geen werknemer of word je pas na de beëindiging van de arbeidsrelatie het slachtoffer van wraakacties? Dan heb je recht op een schadevergoeding gelijk aan de werkelijk geleden schade. Ook dan moet je zelf de omvang van je schade bewijzen.
Verder heb je hebt recht op ondersteuning van het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens (FIRM). Dat kan gaan om:
-
-
-
- psychologische, sociale, technische ondersteuning en hulp bij het omgaan met de media;
- juridische bijstand in strafrechtelijke en burgerlijke procedures;
- financiële bijstand in gerechtelijke procedures.
Het FIRM biedt die ondersteuning ofwel zelf, ofwel via de tussenkomst van gespecialiseerde advocaten of psychologen.
Wil je meer weten over de ondersteuning van het FIRM? Raadpleeg dan de website van het Federaal Instituut voor de Rechten van de Mens.