Over ons

Wat is bemiddelen?

 

Bemiddelen is een manier om conflicten op te lossen zonder naar de rechter te gaan. In plaats daarvan lossen de partijen zelf hun probleem op met hulp van een bemiddelaar. Dit kan een advocaat zijn die een speciale opleiding heeft gevolgd, maar ook iemand anders die geen advocaat is. Bemiddeling is vaak sneller en goedkoper dan een rechtszaak.

De bemiddelaar is onafhankelijk en helpt beide partijen gelijk. Hij of zij stelt verschillende mogelijkheden voor en begeleidt de partijen naar een overeenkomst. Deze overeenkomst wordt vastgelegd in een bemiddelingsakkoord.

Een advocaat kan alleen bemiddelaar worden als hij een specifieke opleiding heeft gevolgd en erkend is als bemiddelaar. Hij moet zich regelmatig bijscholen en houdt zich aan een ethische code.

Het is niet de taak van de bemiddelaar om juridische informatie te geven. Dit is de rol van de advocaten van de partijen. Een advocaat is namelijk partijdig, terwijl de bemiddelaar neutraal blijft. Als de partijen geen advocaat hebben en de bemiddelaar vindt het belangrijk dat ze over hun rechten geïnformeerd worden, zal hij hen adviseren om een advocaat te raadplegen.

Alles wat tijdens de bemiddeling wordt besproken is vertrouwelijk, alle partijen moeten zich hier aan houden. Als de bemiddeling stopt zonder een akkoord, heeft dit geen negatieve gevolgen voor een van de partijen.

 

Vrijwillige en gerechtelijke bemiddeling

 

Vrijwillige bemiddeling


Je kan steeds kiezen voor bemiddeling los van enige juridische procedure. Je zoekt dan samen met de andere partij een bemiddelaar of laat een derde dit doen. Afspraken worden vastgelegd in een schriftelijk bemiddelingsprotocol, ondertekend door beide partijen en de bemiddelaar.

Gerechtelijke bemiddeling


Tijdens een gerechtelijke procedure kunnen partijen zelf vragen om bemiddeling, of de rechter kan dit voorstellen. Partijen kiezen dan samen een erkende bemiddelaar die de rechter nadien in het vonnis zal vermelden. Bij akkoord wordt dit vastgelegd in een schriftelijk bemiddelingsakkoord en door de rechter bevestigd. Zonder akkoord gaat de gerechtelijke procedure verder.

 

Waar vind ik een bemiddelaar?

 

De Federale Bemiddelingscommissie erkent de bemiddelaars. Er zijn bemiddelaars in familiezaken, in burgerlijke en handelszaken, sociale zaken maar ook in fiscale zaken, buurtbemiddeling, herstelbemiddeling in strafzaken en in het kader van de bijzondere jeugdzorg. Voor de lijst van erkende bemiddelaars kan je hier terecht.

Er zijn ook bemiddelaars die een opleiding tot bemiddelaar hebben afgerond bij een erkende organisatie, maar die niet erkend zijn door de Federale bemiddelingscommissie

 

Wat kost een bemiddelaar?

 

De kosten van een bemiddelaar worden afgesproken in een bemiddelingsprotocol. Normaal betalen de partijen elk de helft van de kosten en het ereloon van de bemiddelaar, tenzij ze iets anders afspreken.

 

Problemen met je advocaat?

Je kan je hiervoor een verzoek tot tussenkomst bij onze stafhouder aanvragen. Of je kan je hiervoor ook wenden tot de Ombudsdienst van Ligeca. Zij behandelen alle mogelijke conflicten die kunnen ontstaan tussen een advocaat en zijn/haar cliënten, en die betrekking hebben op de professionele dienstverlening van de advocaat. Ook de advocaat zelf kan zich tot die ombudsdienst wenden. Alle ombudsmannen- en vrouwen zijn erkend bemiddelaar. Zo garanderen ze een menselijke en correcte aanpak van de klacht.