Actueel

Als advocaat-stagiair aan de slag bij Balie Antwerpen

Documenten

Download all

U hebt de eed afgelegd en bent ingeschreven op de lijst van advocaten-stagiairs? Proficiat, Dan mag u zichzelf nu officieel advocaat noemen. En dat bij de leukste balie van het land 😉 Wil u weten waar wij precies voor staan, neem dan zeker een kijkje op de ‘Over ons‘ pagina. De volgende jaren gaat u volop vanuit de praktijk leren wat het is om advocaat te zijn. Wij zijn er om u hierbij te ondersteunen en te informeren. Hier volgt alvast de nodige belangrijke inlichtingen.

Stagecommissie

Weet dat u steeds bij de stagecommissie en de stagiairsafgevaardigden terecht kan bij vragen, zorgen of bemerkingen!

De Stagecommissie waakt over alle stagiairs. Ze controleert de stage en houdt een actuele lijst bij van erkende advocaten die als patroon een stagiair mogen opleiden. De commissie wordt voorgezeten door een lid van de raad van de Orde en bestaat verder uit  de voorzitter van het Bureau voor Juridische Bijstand, drie vertegenwoordigers van de stagemeesters, een jonge tableauadvocaat en drie rechtstreeks verkozen stagiairs. Zij vergaderen onder andere voorafgaand aan de zitting van de raad van de Orde om advies te geven over de organisatie van de stage en over geschillen die verband houden met de stage. Op deze manier waarborgt de commissie de kwaliteit en naleving van de stagerichtlijnen.

Sociale en collectieve voorzieningen

De balie is er ook voor u als het even moeilijk gaat. Als stagiairs geniet u dezelfde sociale voordelen als alle andere leden. Een overzicht van deze sociale en collectieve voorzieningen vindt u hier terug.

Wijzigingen binnen loopbaan

Staat u voor een belangrijke verandering binnen uw loopbaan? Breng ons dan op de hoogte. De nodige stappenplannen bij wijziging van stagemeester of van balie vindt u onder Documenten.

Blijkt de advocatuur toch niets voor u te zijn, en twijfelt u tussen een onderbreking of een weglating. Dan wijzen we u graag even op het verschil:

  • Onderbreking: Dit is een tijdelijke verwijdering van de lijst van stagiairs. Gedurende de onderbrekingsperiode verliest de stagiair de status van advocaat en wordt de stageovereenkomst beëindigd. Een onderbreking kan maximaal voor één jaar worden toegestaan en kan daarna, om gegronde redenen, worden verlengd. Bij verlenging van de onderbreking moet er altijd rekening mee worden gehouden dat alle stageverplichtingen binnen vijf jaar na inschrijving op de lijst van stagiairs moeten zijn voldaan.
  • Weglating: Dit is een definitieve beëindiging van uw stageovereenkomst, waarbij alle verworvenheden komen te vervallen.

De Conferentie

Uiteraard moet u af en toe de nodige tijd vrijmaken om te ontspannen, netwerken, bij te leren,… Daarvoor kan u beroep doen op de Conferentie. Zij organiseren heel het jaar door boeiende activiteiten. Het loont zeker hun agenda een keertje te bekijken.

Als Balie hebben we niet enkel de taak om te waken, maar ook om te bewaken. En hierbij horen een aantal verplichtingen.

Stageverplichtingen

Als advocaat-stagiair dient u een aantal stageverplichtingen te vervullen, verdeeld over drie grote onderdelen:

  • Beroepsopleiding: Deze bestaat uit drie luiken en duurt 18 maanden. De online lessen worden gecombineerd met contactonderwijs. Alle informatie over de beroepsopleiding vindt u hier.
  • Juridische tweedelijnsbijstand: u neemt deel aan de pro-Deobijstand, met vreemdelingenrecht als verplicht onderwerp. Daarnaast kiest u vier voorkeursmateries. U ontvangt een vergoeding per pro-Deodossier op basis van geleverde prestaties en een puntensysteem.
  • Pleitoefening: Vóór het einde van de stage moet u slagen in een pleitoefening. De meeste stagiairs nemen deel aan deze pleitoefening of pleitwedstrijd in hun tweede of derde stagejaar.

Verder wegwijs in de wereld van de advocatuur? Raadpleeg zeker ook het stageboek, een praktische gids voor advocaten-stagiairs.

Aan het einde van de stage moeten u en uw stagemeester elk apart een uitgebreid eindverslag opmaken. Daarnaast moet u als stagiair ook een verzoek indienen om op het tableau te worden opgenomen. U dient het volledige dossier (verzoek tot inschrijving en de 5 gevraagde bijlagen) neer te leggen op het secretariaat van de Orde, ter attentie van de Stagecommissie.

Balieverplichtingen

Als advocaat-stagiair bent u volwaardig advocaat en lid van Balie Antwerpen. Hou dus zeker ook rekening met volgende verplichtingen:

  • Deontologie: u bent als advocaat onderworpen aan strenge deontologische regels. U vindt deze terug in de Codex Deontologie voor Advocaten. Hebt u een deontologisch dispuut met een confrater? Dan kan u steeds terecht bij de stafhouder via info@balieantwerpen.be
  • Derdenrekening: Overeenkomstig art 136 Codex Deontologie voor Advocaten is elke advocaat, associatie of groepering die de derdenrekening beheert, verplicht hierover uiterlijk 28 februari te rapporteren. Ook stagiairs vallen hieronder. De OVB ontwikkelde een handige tool om aan deze rapporteringsplicht te voldoen
  • Baliebijdrage: Net als tableau-advocaten betaalt u als stagiair ook een baliebijdrage. De debetnota’s hiervoor vertrekken steeds in de loop van de maand januari. Dit bedrag is samengesteld uit allerlei kosten, de grootste hap gaat naar derden (zoals verzekeringen en OVB-bijdrage) en een klein deel gaat naar de baliewerking. Hier kan u nalezen hoe de baliebijdrage precies is samengesteld.
  • Permanente vorming: Advocaten-stagiairs zijn vrijgesteld van het behalen van punten permanente vorming gedurende hun eerste drie jaar baliestage.